Tech

Apple Spring 2021 event

Apple April 20 event: Everything that could be announced - 9to5Mac
Apple 2021 Spring event

Na prvem Apple-ovem dogodku v letu 2021 po globalni pandemiji je bilo pričakovati nekaj novosti in nadgradenj odstoječih Apple naprav. Na hitro najprej seznam najavljenih novosti, kasneje pa se bom poglobil v vsakega in povedal svoje mnenje.

Najavljeno je bilo:
Podcasts (nadgradnja aplikacije)
iPhone (nova barva)
AirTags (Find My omrežje)
Apple TV 4K (M1 chip, tv calibration, novi daljinec)
iMac (M1 chip in redesign)
iPad PRO (M1 chip ter Liquid Retina XDR)


Podcasts app ikona

Pa bom začel kar z Podcast aplikacijo. Do sedaj je bila aplikacija zastonj, v tej si pa lahko brskal po različnih ustvarjalcih podcast-ov ter se na njih prijavil. Vsakič ko je bil nov šov na voljo, ga je aplikacija avtomatsko naložila za nadaljne poslušanje. Tokrat je Apple ubral novo strategijo, da bojo ponudili tudi subscription, se pravi bomo lahko plačali mesečno članarino in tako dobimo lahko verzijo podcasta brez reklam. Baje bojo še neke dodatne prednosti v tem ampak kaj več se še ne ve. Na voljo bo enkrat Maja 2021.


Mmmmm, purple: Apple just gave iPhone 12 and 12 Mini a new color for spring  - CNET
Apple temu pravi “mmmmmm, purple”

Naslednja novost je bila samo omemba nove izbire vijolične barve iPhone 12, kot je ponavadi v Apple-ovem stilu za pokazati nekaj novega v sredini cikla določenega produkta in tako spomniti uporabnike, ja, še vedno prodajajo iPhone 12 tudi pol leta kasneje.


Apple's AirTags May Do a Lot More Than Help You Find Lost Keys
Apple AirTag

Trenutno obstaja malo morje naprav ki preko Bluetooth-a označujejo svojo lokacijo in tako lahko lažje najdemo izgubljene predmete. Najbolj popularen med vsemi je Tile. Tile lahko prilagodimo katerikoli obliki in vzorcu in Apple se je očitno lotil, da jih bo totalno uničil saj so AirTag-i del Find My omrežja, ki ga je Apple ustvaril. Služi točno temu, da najdemo izgubljene naprave (bodisi telefoni, tablice, računalniki, celo pametno kolo) in je celotna izkušnja neprimerljiva. Air-Tag-e lahko sami priredimo z logo-ti in ikonami po želji. Obstajajo tudi razni pasčki, ki služijo lažjemu pripenjanju predmetom. V kolikor predmet izgubimo, recimo na vlaku, lahko brezžično označimo Air-Tag kot izgubljen, dodamo številko na katero naj bi najditelj poklical in kratko sporočilo. Seveda pa so razmislili tudi, da ne bi Air-Tag-e zlonamerno uporabljali, kot je recimo sledenje ljudem. Zgodi se lahko, da imamo Air-Tag s sabo v avtu z tujcem. Takoj ko se iPhone oddalji od lastnega Air-Tag-a in Apple zazna premikanje napravice po ulicah z drugim iPhone-om po nekih načrtnih ulicah/cestah ta lahko začne puščat zvoke in podobno, da obvesti nevedeža o napravi. Vsekakor so se pri Apple-u vestno lotili celotnega pametnega tag-anja predmetov. Ravno tako kot smo včasih imeli listek z napisano številko, je to sedaj digitalno in IP68 odporno, se pravi da napravici nič ne škodi ali jo poškropimo z vodo.


New Apple TV 4K unveiled with A12 Bionic, redesigned Siri Remote, HDMI 2.1  - FlatpanelsHD
Novi Apple TV 4k z novim daljincem

Ker to pač ni Mac…dobi novi Apple TV A12 chip, ki služi bolj gladki izkušnji pri gledanju Smart TV vsebine. Še vedno današnje televizije kljub temu da so “smart” niso dovolj zmogljive, za optimalno izkušnjo pri gledanju vsebine ki si jo sami želimo bodisi preko Netflix-a, Youtube-a ali lastne zbirke preko Plex-a. Novi Apple TV se tako kar solidno približa tekmovalcu kot je Nvidia Shield, katero sam uporabljam pri gledanju filmov in ostale vsebine. Še vedno sem mnenja, da ni boljsega Smart TV box-a kot je Shield.

Ena od odličnih zamislic pa je ta, da s pomočjo Apple TVja in iPhone-a lahko kalibriramo prikaz na zaslonu. To še ne pomeni, da lahko Apple TV spreminja nastavitve televizije, temveč pomeni, da bo Apple TV tako priredil sliko, da bo najboljše zgledala kljub ne-kalibrirani televiziji. Odlična ideja, ki bi jo tudi ostali kot so Samusung ter LG lahko implementirali. Upam, da se bo trend primil saj je profesionalna oprema za nastavljanje TV na najbolj optimalne barve in kontrast neznatno draga.

Spremenili bojo tudi daljinc s katerim upravljamo z Apple TV-jem in tako dodali par tipk kot so “mute” ter “power”. Siri gumb bo tokrat na strani. Povedat moram, da lahko nove daljince kupimo posebej in so združljivi z trenututnimi Apple TV 4.


Apple made a big mistake with its new iMacs - CNN

iMac-i so letos tudi končno deležni obnovitve in se tako pridružijo Macbook Pro/Air ter Mac Miniju z novim M1 chipom, ki ga je razvil Apple. Oblika novih Mac-ov meni osebno niso prav prevč po okusu vendar doprinašajo kar veliko novosti. Prva, so različne barve. Kljub temu, da mi iMac-a med uporabo ne vidimo od zadaj so se vseeno odločili, da bojo uporabili kar drzne barve. Če se kdo sprašuje zakaj ravno take barve? Ker so to original barve Apple log-ota. Display bo tokrat 24 inchev z resolucijo 4480×2520 in seveda odkljula vse možne barvne teste za natančnost prikaza. Opremljeni so z novo HD kamero ki je tokrat 1080p, napajanje pa dobijo preko novega Mag-safe konektorja. Pomembno je dodati, da bo napajalni kabel tokrat imel napajalno komponento zunaj, na samem kablu, ta pa doprinese vsaj eno novost, in ta je, da lahko v napajalno enoto vklopimo tudi mrežni kabel in je tako iMac povezan na internet. Za upravljanje iMac-a bojo na voljo tudi 3 novi modeli Apple Wireless tipkovnic z dodanim Touch ID-jem, ki služi za odklep operacijskega sistema, menjave profila in kupovanju preko spleta. Dobijo se ranvno tako v skladnih barvah ter z številcnico na desni strani. Osvežili so tudi Magic Mouse ter Trackpad z novo barvno shemo.


Apple unveils new iPad Pro with M1 chip and stunning Liquid Retina XDR  display - Apple (MG)

Novi iPad PRO pa obljublja vse kar bi lahko pričakovali od računalnika vendar v tablični obliki. Ravno tako dobi iPad M1 chip. S pomočjo slednjega bo tokrat možno z ravnotako nadgrajeno kamero moč imeti sledenje subjekta med videoklicem saj ima kamera tokrat tudi širši vidni kot, Display pa tokrat predstavlja revolucijo v LED prikazovanju saj Apple trdi, da je novi iPad zmožen 1000 nits svetilnosti celotnega ekrana in 1600 nits zgornje meje prikaza slike in tako uvrsti napravo v HDR 10 Dolbi Vision zmožno napravo. Apple temu reče Liquid Retina XDR . To so dosegli tako, da so osvetljevanje ekrana zmanjšali na 2500 posameznih skupin in te posledično osvetljujejo dele ekrana po potrebi, namesto da je konstantno celoten ekran osvetljen. Tako dosežejo velik kontrast ki po Apple-ovo naj bi to naneslo na 1000000:1 se pravi imamo milijon odtenkov med temnim in svetlim delom slike. Na žalost se tudi tokrat Apple ni odločil za OLED ekran.

Zaključek

Kot sem že omenil na Twitterju, se mi zdi da z vsakim naslednjim Apple eventom prej izgubim interes in se mi začne spat. To da Apple v enourni predstavi porabi 10 min za najavo plačljivega servisa za Podcaste medtem ko obstajajo dosti boljše alternative zastonj (Google Podcast) ter nova barva za iPhone…vse to je nepredmetno. Apple TV se še kar trudijo, da bi ga približali Antroid TVju kar se tiče zmogljivosti in prirejanju vsebine po lastni želji, ampak žal dokler bo Apple tako zaprt sistem bo vedno open source Android pristop do aplikacij zmagal. Vse to za procent tega kar bi plačali Apple-u, tako imenovan Apple tax. Ko preidemo kasneje k bistvenim novostim kot so M1 SOC v čim več napravah, se vidi da Apple končno razmišlja v pravo smer. ARM procesor se je odlično izkazal za zelo zmogljivega ter energijsko varčnega vendar to vse lahko dosežemo samo tako, da je ekosistem zaprt in imamo kontrolo nad vsem od hardware-ja do software-ja. To je edina prednost ki jo ima trenutno Apple nad ostalimi proizvajalci PC periferije vendar sem siguren, da tudi tukaj ne bojo več edini in bojo spet ostali zadaj saj Nvidia je v resnem premisleku za nakup ARM podjetja. Za enkrat pa dokler bojo ljudje kupovali LETNO nove telefone po 1000€ bo pač ostalo tako.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s